Articole

Povestea unei femei

Michelle Obama, fosta prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a scris o carte. Reală, adevărată, interesantă, utilă și motivantă!

620 de pagini de poveste care te captivează, te motivează și te face să te gândești la povestea ta. Michelle Obama este o femeie curajoasă care a ales să se deschidă publicului larg și probabil să transmită un mesaj tuturor femeilor: totul este posibil, uitați-vă la mine – o femeie de culoare la Casa Albă.

Am devorat fiecare capitol deoarece Michelle povestește atât de sincer și adevărat toate întâmplările din viața ei…La fiecare capitol îmi notam câte o idee și încercam să mă gândesc cumva la povestea mea. Aceasta a fost un exercițiu atât de util  și plăcut pentru lumea mea interioară! Iată câteva situații:

  1. Recunosc provocarea generală de a te defini prin locul din care vii și după ținta spre care te îndrepți. Pe atunci, eram foarte departe de punctul în care aveam să învăț să spun ce gândesc.

Abilitatea de a comunica și de a-ți susține părerea proprie se învață. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Această barieră de comunicare m-a urmărit foarte mult timp, fiindcă în timpul școlii nu am practicat exercițiul expunerii. Și când am ajuns în România, urmăream mirată și înfuriată, în același timp, cum colegii mei români se expuneau atât de ușor și atât de liber, chiar dacă părerea lor nu era neapărat răspunsul corect sau pe care l-ar fi așteptat profesorul. Și mi-am dat seama că ”limba dezlegată”, în sensul frumos, ar putea să-ți deschidă foarte multe uși și perspective. Și totodată, curajul de a-ți spune opinia și de a gândi în mod individual, nu colectiv – vine odată cu conștientizarea emoțiilor și înțelegerea propriei persoane.

  1. Toți au avut pe cineva care, la un moment dat, s-a îndoit de ei. Cei mai de succes oameni pe care îi cunosc au găsit o modalitate de a trăi cu acest zgomot, bazându-se pe oamenii care cred în ei și văzându-și în continuare de țelurile lor.

Ah, atât de adevărată această situație. De câte ori nu am avut și noi pe cineva (rude, colegi, cunoscuți, vecini, prieteni) care s-au îndoit de tot ce facem și au comentat aiurea-n tramvai despre efortul și munca noastră. Sigur că frustrarea se strecoară și-n inimă, și-n tot corpul, că doar nu ești de fier. Am dori să facem abstracție de aceste zgomote, dar durează un pic până îți creezi imunitate față de aceste persoane. Important este să nu cedezi. Keep walking…Nu le faceți hangul, nu vă descurajați!

Totodată, este foarte bine când cineva te susține. Un zâmbet, o strângere de mână, o vorbă caldă, un salut călduros – mici gesturi car ajută foarte mult. Și chiar dacă nu toți suntem făcuți pentru top, leadership sau managment, cu siguranță putem fi oamenii de încredere și sprijin a celor care au ales această cale.

  1. Diplomele pretențioase nu aveau să conducă automat către o carieră strălucitoare. Găsirea unei profesii, nu a unui simplu loc de muncă nu putea să vină doar din trecerea în revistă a paginilor de contact dintr-un catalog al alsolvenților. Era nevoie să învăț, era nevoie de mai multă gândire și efort. Trebuia să acționez rapid, energic, și să învăț.

Primul gând care mi-a venit citind acest fragment a fost acela că și Michelle Obama a avut dileme profesionale. Și nu i-a fost frică să renunțe, să învețe ceva nou, să caute, să întrebe. La un moment dat, ea recunoaște că era absolut nefericită, nu se simțea la locul ei. Doamne, asta este atât de ok, să spui ceea ce simți! Cu toții trecem prin așa sentimente, dar încercăm să le reprimăm. De ce?

  1. Auzi tot timpul vorbindu-se despre compromisurile pe care le face o mamă cu carieră. Dacă fusesem cândva o persoană care se arunca fără să stea pe gânduri în orice era de făcut, acum eram mai precaută, mai atentă și mai zgârcită cu timpul meu, știind că trebuia să-mi păstrez suficientă energie pentru viața de acasă.

Toate mamele trec prin așa dileme. Dar copiii cresc, ce veste bună! Însă, cât timp sunt mici, au mare nevoie de noi și timpul nostru, dăruit lor – comunicării, prieteniei, cunoașterii, ghidării, dragostei, poveștilor…La fel ca și în celelate situații, educația și familia necesită la fel de mult timp, efort și dăruire. Dacă vrei să ai copii inteligenți, educați, sănătoși la minte și trup – ei bine, cineva trebuie să se ocupe de aceasta. Nimic nu vine din cer. Chiar și Michelle recunoaște că avusese probleme cu alimentația fetelor, deoarece nu avea timp să gătească. Cum a soluționat problema – citiți în carte :).

  1. Cât de mult contează să arate cineva interes sincer pntru învățarea și dezvoltarea ta, chiar și numai zece minute într-o zi aglomerată. Contează, în special, pentru femei, pentru minorități, pentru cei pe care societatea îi trece ușor cu vederea…

Speram ca fetele din programele de mentorat să ia cu ele în viitor – lejeritatea, sentimentul de comunicare, curajul de a vorbi și de a te face auzit! 

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că Michelle a ales calea împărțirii, adică a decis să inspire, să sprijine și să se împartă cu alte femei. Ea a derulat programe de mentorat menite să ajute fetele din diferite comunități și să le încurajeze să meargă acolo unde-și doresc. Poate și asta lipsește în societatea nostră. Ca femeile de succes să se împărtășească cu fetele la început de cale. Fiindcă atunci când vezi un exemplu viu în fața ta, când cineva te încurajează, la fel cum au făcut-o alții cu Michelle, spunându-i ”hai, că poți”, atunci am avea mai multă forță de decizie și implicare. Dacă mai multe femei ar avea posibilitatea să muncească, să învețe, să crească, societatea ar avea de câștigat. Sunt sigură.

Puterea noastră stă în capacitatea de a crește, de a învăța, de a dărui celor din jur partea cea mai bună a eului nostru. Realitatea este că viața noastră depinde de noi. De ceea ce reușim să facem, să construim, să oferim, să trăim…

 

 

Să nu așteptăm momentul magic care va veni nu știu când, care îmi va aduce fericire, noroc, bani, bucurie, casă și soț bogat.NU!

Momentul magic este acum, azi, așa cum îl creăm noi. Acum ne scriem povestea noastră.

https://www.bestseller.md/povestea-mea-michelle-obama.html

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Close
Back to top button
Close