Articole

Doctorul, vinetele și dragostea

Partea proastă într-o căsnicie e că se sfârșește în fiecare noapte, după ce faci dragoste și trebuie s-o iei de la capăt în fiecare dimineață, înainte de micul dejun.

De ziua ei de naștere, i-a cerut soțului să facă treburile gospodăriei, timp de o zi. O lecție binevenită și amuzantă, în același timp. Fiindcă, în câteva ore, doctorul nu a reușit nici curățenie să facă, nici prânzul să-l gătească și nici copiii să-i aducă de la școală. Moartă de râs, soția lui a preluat frâiele gospodăriei, cu un sentiment de compasiune pentru inutilitatea domestică a bărbatului iubit. Această descriere migăloasă și amuzantă a lui Gabriela Garcia Marquez redă situația des întâlnită în familiile din Moldova, când aproape toată povara ”casnică” este dusă de femeie, soție, iubită. Și pe deasupra, să mai trăiești cu soacra care consideră că o femeie decentă nu poate să viseze bărbați și care te impune să cânți la harfă și să mănânci vinete…

Ei bine, și marile eroine ale literaturii universale au trecut prin așa ceva. Fermina Daza, femeia doctorului Urbino era convinsă că s-a măritat cu un om lipsit de voință, terorizat de autoritatea maternă. Și ce a făcut Fermina? Mai întâi, a căutat refugiu în copilul abia născut. Fiindcă femeia susținea că între părinți și copiii lor se înfiripă o adâncă prietenie, atunci când le poartă de grijă…Apoi, a devenit o doamnă de invidiat în toată comunitatea medicală și un cuplu respectat, fără de care nimic nu se petrecea : defilări, Jocurile Florale, tombole filantropice, festivități…

Viața conjugală însă arăta altfel. În fiecare seară, soția doctorului îl întreba ce să mai facă de mâncare. El răspundea (ca majoritatea bărbaților): orice. Dar, a doua zi, odată așezat la masă, se începea calvarul: carnea nu trebuia să aibă gust de carne, peștele să nu miroasă a pește, porcul să nu aibă gust de rapăn, iar puiul – de pene. Dădea la o parte farfuria și zicea : Mâncarea asta a fost făcută fără dragoste sau ceaiul are gust de fereastră!

Citind aceste fragmente din romanul ”Dragoste în vremea holerei”, m-am pus pe gânduri la cum a evoluat situația în familiile moderne, relațiile în căsnicie și sentimentele care se acumulează când trăiești zi de zi cu un bărbat,” luat” din dragoste. Fermina Daza a fost foarte înțeleaptă, după mine, fiindcă a știut să depășească toate aceste momente de nervozitate, ceartă, frustrare și supărare. Da, se întâmplă într-o căsnicie să fii supărat. Se întâmplă să te cerți. E normal. Important să se ajungă la un rezultat despre originea și motivul supărării. Altfel, dacă le ținem în noi, nu ajungem să știm niciodată ce gândește omul apropiat.

Soții Fermina și Juvenal Urbino au stat supărați patru luni de zile fiindcă el afirmase că nu era săpun la baie de o săptămână! După acest timp, el a venit să citească în pat și a adormit. Ea l-a trezit și i-a arătat ușa biroului. Dar se auzi vocea doctorului, resemnată:

– Lasă-mă să dorm aici. Ai avut dreptate, era săpun la baie.

Ajunși în pragul bătrâneții, se amuzau de aceste amintiri, mirându-se de dorința lor de a renunța la tot, pentru a începe o altă viață. Ei bine, Fermina așa și zice că înțelepciunea ne vine când nu mai avem ce face cu ea.

Ideea este că într-o căsnicie trebuie de muncit, pentru relații, pentru bunăstare, bună dispoziție, bună înțelegere. Este un efort, o investiție, o cursă. Nouă tuturor ne plac poveștile de dragoste, romanele, pasiunea și trandafirii roșii. Astea se ”dobândesc”. Nu este așa că te-ai trezit de dimineață și hop, gata, ai o căsnicie de vis, ești fericită, săpunul e schimbat și mâncarea nu are gust de fereastră. Fiecare zi, fiecare dimineață, fiecare ceartă,  fiecare călătorie împreună este un pas, un inel din veriga căsniciei care se leagă din ce în ce mai strâns.

Dar exact cum spune și Fermina : partea proastă într-o căsnicie e că se sfârșește în fiecare noapte, după ce faci dragoste și trebuie s-o iei de la capăt în fiecare dimineață, înainte de micul dejun. Dar după cincizeci de ani de căsătorie, cei doi spun că  nu-și imaginau altfel conviețuirea în doi. Așa a arătat iubirea pentru ei. Fiindcă nimic nu era așa de complicat pe lumea asta ca dragostea.

 

Vedem aici filmul realizat în 2007  de regizorul Mike Newell. Povestea este construită din perspectiva lui Florentino Ariza, care a așteptat-o 50 de ani pe Fermina Daza, marea lui dragoste.

——————————————————————————————————————————————

Fermina Daza și soțul ei, doctorul Urbino sunt un cuplu cunoscut în viața publică și acolo erau cei mai fericiți. Nimeni nu-și putea imagina că putea exista pe lume cineva mai fericit decât ei sau o căsnicie mai armonioasă decât a lor. Fermina ajunsese să definească această dualitate :” Ca să te poți descurca în viața publică, nu trebuie decât să-ți învingi teama, iar ca s-o scoți la capăt în viața conjugală, trebuie să-ți învingi plictisul”. Asta este o situație cunoscută, când vedem un cuplu pe paginile unei reviste sau la televizor și ne imaginăm că trăiesc altfel, mai bine și mai bun ca noi. Dar în realitate fiecare își are veriga lui pentru care muncește și propriile obstacole de înfruntat. Pur și simplu, ecuația e diferită, dar modul de rezolvare același – cu dragoste…

Cu acest sentiment Fermina a trăit cincizeci de ani, cu toate că soțul ei nu stingea niciodată lumina, nu închidea ușile, murdărea marginea closetului, bombănea dimineața, mânca doar pe fețe de masă brodate și cu tacâmuri de argint. Fermina a  locuit cu soacra și era nevoită să mănânce vinete, cu toate că nu le suporta. Aveau rare momente de intimitate, când se lăsau copleșiți de amintirile din luna de miere. L-a iubit și în momentele când îl bănuise de infidelitate. Armonia în familia lor a venit, pe neașteptate, când vinetele au devenit mâncarea preferată în casa Ferminei și a lui Juvenal Urbino.

Dacă la început Fermina ura diminețile în care el bombănea prin întuneric și-și căuta hainele, la șaptezeci de ani, ea se trezea înaintea lui, îi pregătea hainele, îl îmbrăca și-l dichisea, în continuare, cu aceeași dragoste. Când l-a văzut întins pe jos, fără suflare, Fermina i-a spus :

– Numai Cel de Sus știe cât de mult te-am iubit.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Close
Back to top button
Close