Articole

De ce am ales poezia?

Din fragedă copilărie, poezia însoțește viața unui copil, începând cu grădinița și terminând cu bacalaureatul. Cu toții ne amintim de Cățeluș cu părul creț, recitată pe scăunel, în fața oaspeților sau de Plumb-ul bacovinean, neînțeles în adolescență.

De ce trebuie să învățăm poezii? Probabil că nu o singură dată a răsunat această întrebare, fiind elevi și citind versurile fără de sfârșit și parcă fără nici un sens din manualul de română.

De ceva timp, Bianca și Alexandra au început să învețe și să recite poezii. Transmiteau niște emoții pozitive și asta ne făcea să zâmbim sau să plângem (de bucurie). De aceea, am început să explorăm împreună această lume a poeziilor și vă zic eu că este absolut minunat să citești versuri, să încerci să înțelegi dincolo de cuvinte, să trăiești stările autorului și să reciți cu voce tare poezie. Am descris mai jos câteva motive pentru care am ales poezia.

Iată câteva beneficii ale utilizării zilnice a versurilor:

  • Poezia antrenează și îmbunătățește memoria. Ritmul, rima, sensul, cuvintele, strofele – toate aceste elemente vă ajută să vă exprimați într-un mod cât mai creativ și mai original. Încercați să memorați o poezie, iar în condiții mai speciale (stres, tristețe, bucurie, sărbătoare, condus, înainte de somn) să o recitați.
  • Poezia vă ”dezleagă” limba. Când învățați o poezie, cunoașteți versurile și cuvintele și astfel sunteți mai încrezut în ceea ce spuneți. Asta generează o forță a vorbirii și exprimării, astfel că veți comunica mai ușor, mai liber și mai constructiv.
  • Poezia îmbogățește vocabularul. Cu certitudine, când citești o poezie, înveți cuvinte noi, expresii, rime și aforisme care te ajută în comunicare, în compunerea sau scrierea unui articol/eseu/știre/compunere. Totodată, acestea îți crează un nou mod de a descrie și vizualiza lumea din jur.
  • Poezia face bine creierului și inimii. Cititul versurilor îți oferă posibilitatea de a explora emoțiile și gândurile poetului, de a cunoaște anumite stări sufletești, de a înțelege mai bine firea umană. Când suntem îndrăgostiți, căutăm poezii de dragoste și de dor, când suntem triști – despre rostul vieții, când suntem bolnavi – despre natură și viață…Versurile devin un leac netradițional pentru suferințele omului.

Poezia reprezintă un mod frumos de a-ți ”imortaliza” stările, gândurile, trăirile. Într-un mod indirect, prin metafore și epitete, poți descrie viața și experiențele tale, explorând minunata lume a limbii și literaturii române.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Close
Back to top button
Close